Cezarjeva solata po pacifiško
CEZARJEVA SOLATA po pacifiško
Catalina Vélez
SESTAVINE
ŠT. PORCIJ 6
1/2 skodelice olja Achiote, 1 štruca koruznega kruha (zamrznjenega), morska sol, 2 žlici listov svežega koriandra (nasekljano)
PRELIV
1/2 skodelice naribanega sira Paipa (ali Grana Padano), 2 žlici praženega česna, 2 žlici kisa (ali jabolčnega kisa), 1 žlica gorčice Dijon, 30 g dimljenega Toyo, 1 rumenjak, 4 žlice limoninega soka, 4 žlice pomarančnega soka, 1/2 skodelice oljčnega olja
SOLATA
3 glave solate vezivke, morska sol, 18 zelo tankih rezin sira Paipa
Metoda
Za krutone:
Kruh narežite na zelo tanke rezine. Olje dobro segrejte, ampak pazite, da se ne kadi. Dodajte rezine kruha in popecite na obeh straneh. Potrosite s soljo in koriandrom. Odstavite z ognja in položite v vpojni papir.
Za preliv:
Združite sir, pražen česen, kis, gorčico, toyo in rumenjak. Dobro premešajte, da dobite gladko rustikalno pasto. Dodajte limonin in pomarančni sok ter še malo premešajte. Dodajajte olje, dokler se ne ustvari emulzija. Po potrebi začinite.
Na koncu ločite liste solate in jih položite na krožnik, prelijte s prelivom in na vrh dodajte kruh. Za zaključek dodajte ostružke sira Paipa.
O Catalini Vélez
Ena izmed svetovno najbolj vplivnih latinskoameriških kuharskih mojstric. Izobraževala se je tako v Parizu, kot Atlanti, vendar se je odločila za povratek v Kolumbijo, kjer je preživljala čas s ponovnim odkrivanjem lokalnih tradicij kuhanja in v iskanju starega znanja. Ko se je globoko zakopala v tradicionalno kolumbijsko kulturo hrane, je odkrila, da je para glavna sestavina. Je lastnica zelo popularne restavracije v mestu Cali, z imenom Kiva.