Vprašanje:
- Kako se hrana v hladilniku in zamrzovalniku zloži?
Velja za:
- hladilniki
- hladilniki zamrzovalnika
- zamrzovalniki
Splošni nasveti za shranjevanje hrane v hladilnik:
- Izogibajte se preobremenitvi polic naprave, ker boste tako zmanjšali kroženje zraka in povzročili neenakomerno hlajenje.
- Preden vstavite aparat, pokrijete hrano in obrišite posodo. Tako se prepreči kopičenje vlage znotraj enote.
- Zavite vse predmete z močnim vonjem ali visoko vlažnostjo.
- Sadje in zelenjavo hranite na pladnjih, kjer zaprta vlaga prispeva k ohranjanju kakovosti izdelkov za daljše časovno obdobje. Večino sadja in zelenjave je treba hraniti pri nizkih temperaturah in visoki vlažnosti. Surovo meso in perutnino zavijte tako dobro, da ne pride do uhajanja ali onesnaženja drugih živil ali površin. Meso, ki ga je treba skladiščiti več kot dva dni, je treba zamrzniti.
- Maslo in sir: Postavite jih v posebne neprepustne posode ali zavite v aluminijasto folijo ali plastične vrečke, da jih čim bolj zaščitite pred zrakom.
- Steklenice: Na njih naj bo zamašek in jih je treba hraniti na polici s steklenicami na vratih ali (če je na voljo) na držalu za steklenice.
- Banane, krompirja, čebule in česna ne smete hladiti, razen če so shranjeni v embalaži.
- Vročo hrano je treba ohladiti na sobno temperaturo, preden jo postavite v oddelke. V nasprotnem primeru bo zvišala notranjo temperaturo oddelkov in porabo energije naprave
- Vodena ali zelo vlažna hrana naj bo hranjena pred polico (blizu strani vrat). Če jih postavite v bližini odprtine hladnega zraka, se lahko zamrznejo
Splošni nasveti za zlaganje hrane v zamrzovalnik:
- Če želite zmanjšati dehidracijo hrane in preprečiti poslabšanje kakovosti, uporabite aluminijasto folijo, zamrzovalno folijo, vrečke za zamrzovanje ali nepredušne posode. Iz embalaže iztisnite čim več zraka in jih tesno zaprite. Zadeti zrak lahko povzroči, da se hrana posuši, razbarva in pokvari (tako imenovane sledi zamrzovanja).
- Pred zamrzovanjem zavijemo sveže meso in perutnino z ustreznim zamrzovalnim ovojem
- Po ponovnem odmrzovanju mesa mesa ne zamrzujte več
- Izogibajte se temu, da bi hkrati v zamrzovalnik dali preveč toplo hrano. To preobremeni zamrzovalnik, upočasni učinek zamrzovanja in lahko poveča temperaturo zamrznjene hrane.
- Na vratih zamrzovalnika ali na zgornji polici zamrzovalnika ne hranite sladoleda, lizike ali kruha: ta območja niso najhladnejša območja zamrzovalnika in zato bi jih lahko hitreje odtalili, če bi jih imeli na teh območjih.
- Med embalažami pustite prostor, da lahko hladen zrak prosto kroži, kar omogoča, da hrana čim hitreje zmrzne