Kako peči z vašo parno pečico AEG

Zadnjič posodobljeno 18. 06. 2024 12:16

Kruh pečen na pari

Naredite vtis na svoje prijatelje in družino s pripravo profesionalnega kruha in tort v svoji parni pečici AEG. Z vgrajenimi funkcijami pečenja boste doma samozavestno dosegli rezultate na nivoju pekarne. Funkcije, ki so na voljo v vaši pečici, so odvisne od modela.

Različni načini pečenja z vašo parno pečico AEG:

  • Funkcija vzhajanja testa: para ustvari idealno okolje za enakomerno in hitrejše vzhajanje testa, ki postane zračnejše, poleg tega pa vam ni treba skrbeti glede hladnega prepiha.
  • Funkcija peke kruha: pecite popolno vzhajan kruh s sočno sredico in hrustljavo skorjo.
  • Funkcija Steamify®: pripravite enakomerno pečeno torto z mehko, sočno notranjostjo in maksimalnim okusom ter hrustljavo zapečenimi robovi.
  • Ročna nastavitev: ročno nastavite stopnjo pare za peko kruha in torte.

Funkcija vzhajanja testa

Funkcija vzhajanja testa v vaši parni pečici zagotavlja optimalno okolje za vzhajanje testa.

  • Postavite testo v posodo na prvo rešetko. Zaradi vlažnosti pokrivanje testa ni potrebno.
  • Izberite funkcijo vzhajanja testa in opazujte testo, kako začne naraščati.
  • Temperatura je avtomatsko nastavljena na 35 °C, pri čemer gre za primerno temperaturo za vzhajanje testa v sopari.

Funkcija peke kruha

Uporabite funkcijo peke kruha, da pripravite kruh in štručke s profesionalnim rezultatom v hrustljavosti, barvi in lesku skorje.

Funkcija peke kruha:

  • Doda paro, da pomaga testu vzhajati, nato pa kombinacijo pare in vročine za popolno, zlato zapečeno skorjo.
  • Nudi optimalno temperaturo in okolje za kvašene mešanice.
  • Začetek pri 180 °C, vendar je temperaturo mogoče nastaviti ročno glede na recept za kruh, ki ga pečete.

Funkcija Steamify®

Če ima vaša pečica funkcijo Steamify®, bo peka s paro še lažja kot kdaj prej.

  • Izberite Steamify® in nastavite temperaturo, kot je navedena v vašem receptu. Glede na temperaturo bo pečica za vas avtomatsko nastavila stopnjo pare.
  • Pri uporabi funkcije Steamify® vam bo pečica sporočila, kakšne rezultate lahko pričakujete glede na temperaturo. Tako je npr. temperatura od 155 do 230 °C idealna za peko, s katero bosta vaš kruh ali torta nežno hrustljava navzven in sočna in mehka navznoter.
  • Če časovnik nastavite pri tej stopnji temperature, se bo spodnji grelec vklopil zadnjih nekaj minut in ustvaril hrustljavo dno. Izvedite več o tem, kako uporabiti funkcijo Steamify®

Ročna nastavitev stopnje pare

Če vaša pečica nima funkcije peke kruha ali Steamify®, želeno stopnjo pare nastavite ročno. Kadar pečete kruh ali torto s paro, lahko izbirate med različnimi stopnjami vlažnosti in jih kombinirate s suho vročino za hrustljav zaključek. Glede na svoj model pečice imate lahko do štiri stopnje vlažnosti, s katero lahko kuhate.

Če imate možnost, izberite:

  • Srednja vlažnost – za peko kruha in sladkega peciva
  • Nizka vlažnost – za pite, mafine in piškote


Nato nastavite želeno temperaturo in začnite peči. Peko zaključite s suho vročino za bolj hrustljavo skorjo.



Namigi in nasveti

  • Poskusite osvežiti dan star kruh z rahlim segrevanjem s paro za nekaj minut. Funkcija pogrevanja s paro, ki je na voljo pri izbranih modelih, je optimalna za to.
  • Kadar pečete štručke ali majhen kvašen kruh, se prepričajte, da papir za peko ne gleda čez rob pekača. Zaradi odvečnega papirja za peko vroč zrak ne bo imel pravilnega pretoka, porazdelitev toplote pa bo popačena.
  • Uporabite patisserie pekač s perforiranimi luknjami, ki pomagajo pri boljšem kroženju vročine, kar pomaga pri doseganju popolne zlato zapečene skorje. 



Za več informacij o svojem specifičnem modelu pečice preverite uporabniški priročnik. Uporabniški priročnik lahko najdete tukaj.

Zdaj ko veste vse o peki kruha in tort s paro, kliknite tukaj, da izveste več o kuhanju s paro.