SousVide bo v letu 2018 postal senzacija. Kaj pa sploh je to? Način kuhanja, kjer živilo zapremo v vakuumsko vrečko in ga kuhamo pri skrbno nadzorovani temperaturi. Tovrstno tehnologijo uporabljajo v večini vrhunskih restavracij. Na ta način živilo dobi čudovito teksturo, obenem pa se ne razkuha.
Počasi pa že prihaja v naše domove. S pečico SteamPro boste lahko ustvarjali popolne jedi, ki bodo še bogatejše z vitamini, barvami in hranili.
PEČICA STEAMPRO
V naši pečici SteamPro, s funkcijo kuhanja SousVide, boste pripravljali edinstvene jedi, ki jih v običajnih pečicah sicer ne bi mogli. Vakuumsko zaprte vrečke upočasnijo oksidacijo in ohranjajo okus živil.
Temperaturo lahko spreminjate v intervalih po pol stopinje. S tovrstno natančnostjo lahko vedno znova ustvarjate slastne in nepozabne okuse. Pri AEG smo napredno tehniko kuhanja SousVide naredili izredno preprosto.
SOUSVIDE ROMBA IN 63 °C RUMENJAK
Za 4 osebe
Navodila
- Jajca razbijemo in ločimo rumenjak od beljaka.
- Rumenjake nežno položimo v vakuumsko vrečko za kuhanje.
- Preden vrečko zapremo, rumenjakom dodamo olje in jih začinimo s soljo.
- V posodo nalijemo vodo.
- Na pečici SteamPro izberemo program SousVide in nastavimo temperaturo na 63 °C. V posodo za parno kuhanje dodamo vodo.
- Vrečko položimo v vodo in kuhamo 45 minut.
- Ko so rumenjaki kuhani, jih odstranimo iz vrečke. Postrežemo jih na krožniku s filejem romba.
Romb na način sous-vide
Sestavine
File romba (vsak pribl. 120–150 g)
½ limone, narezane na rezine
2 mladi čebuli, razpolovljeni
1 lovorov list
2 žlici olivnega olja
25 g masla
sol in poper
Navodila
- Fileje romba začinimo s soljo in poprom.
- Fileje nato damo v vakuumske vrečke za kuhanje in jim dodamo preostale sestavine. Vrečko nato neprodušno zapremo.
- Na pečici AEG SteamPro nastavimo program SousVide in izberemo funkcijo za pripravo tankih ribjih filejev (Fish Filets, Thin Filets).
- V posodo za parno kuhanje dodamo vodo. Vakuumsko zaprte vrečke položimo v pečico in kuhamo po navodilih izbranega programa.
- Medtem pripravimo dekoracijo.
- Ko so fileji romba kuhani, jih vzamemo iz pečice in odstranimo iz vrečke. Postrežemo z jajčnimi rumenjaki in dekoracijo.
Za dekoracijo
Sestavine
užitne cvetlice, kot npr. boreč
400 g zelenih belušev
listi kopra
Navodila
- Cvetlice nasekljamo in jih posipamo po fileju romba.
- Beluše narežemo na tanke trakove in jih položimo vzdolž krožnika.
- Liste kopra enakomerno porazdelimo.