Na Japonskem je umami že prava senzacija, letos pa se bliskovito širi tudi v druge predele sveta. Je slasten in preprost, nekateri pa ga označujejo kot petega od štirih glavnih okusov človeškega jezika. Umami najdemo v številnih naravnih živilih, kot so paradižnik, miso, meso in gobe.
Umami si lahko pripravite tudi sami iz posušenih gob porcini ali šitak. Narezane gobe čez noč položite v pečico, ki ste jo nastavili na nizko temperaturo, in jih zjutraj preprosto zmeljite. Odlične so kot posip k mnogim jedem.
PEČICA SENSECOOK
Predstavljamo vam vašega novega kuharja. Kuhinjski aparat, s katerim boste pripravili najbolj sočno jagnjetino ali mehek lososov file. S tipalom FoodSensor pečici sporočite, kako naj bo vaša jed zapečena: rare, medium ali well done.
Pečica SenseCook bo vaše želje razumela in jih uresničila. Pečica bo za delo poskrbela praktično sama, pa naj gre za pripravo mehkega in sočnega mesa ali vročih čokoladnih fondantov. Končno pečica, ki vas razume.
UMAMI PRAŠEK
Sestavine
300 g gob šitake
Navodila
- Gobe na tanko narežemo.
- Narezane gobe enakomerno razporedimo po dveh pekačih.
- Pekača položimo v pečico SenseCook in gobe čez noč sušimo pri 45 °C.
- Zjutraj pekača odstranimo iz pečice in v mešalniku gobe zmeljemo v fino moko.