Ozaveščenost glede ravnanja z odpadki narašča! To ni samo nov trend letošnjega leta, ampak tudi nov način razmišljanja. Kako lahko živila in izdelke porabimo v celoti? Odpadne dele živil, ki smo jih po navadi zavrgli, lahko sedaj ob pomoči sodobne tehnologije in s kančkom ustvarjalnosti spremenimo v slastne pojedine.
Kot primer lahko vzamemo cvetačo – njena stebla imamo že dolga leta za neužiten del rastline, ki pa ga restavracije vse pogosteje predstavljajo kot zdrav nadomestek ocvrtega krompirčka; obenem smo začeli uporabljati tudi cvetačne liste. S pečicami AEG boste kaj kmalu pripravljali jedi iz vseh delov svojih živil.
PEČICA STEAMBOOST
Pečica SteamBoost s funkcijo FullSteam okrepi okuse vaših jedi. Deluje popolnoma na enak način kot tradicionalna pečica, z dodatkom pare. In zaradi tega postane hrana zelo vznemirljiva, saj vročina naredi jedi zapečene in hrustljave.
Uvedba pare je ključnega pomena. Zaklene naravno vlago, da dobite vrsto sočnih jedi, vključno z mesom, ribami, enolončnicami in zelenjavo – celo sladicami. Vse je v okusu, v veliko okusa.
CVETAČA NA TRI NAČINE
Cvetača, gratinirana s parmezanom
(Za 4 osebe)
Sestavine
2 cvetači
1 čajna žlička mletega popra
1 čajna žlička dimljene mlete paprike
1 čajna žlička soli
2 žlici gorčične juhe
2 žlici repičnega olja
100 g naribanega parmezana
Navodila
- Cvetačo položimo na pekač. Na pečici SteamBoost izberemo način parnega kuhanja (Full Steam) in kuhamo približno 30 minut.
- Cvetačo vzamemo iz pečice in jo položimo na pekač, ki smo ga pokrili s papirjem za peko.
- Cvetačo premažemo z gorčico.
- Začinimo s soljo in parmezanom. Dodamo še nekaj olja.
- Izberemo način peke Grill in ga nastavimo na 200 °C. Pečemo 15 minut.
- Cvetačo vzamemo iz pečice in jo narežemo na velike kose.
Pečene cvetačne palčke
(Predjed za 1 osebo)
- Iz stebla cvetače izrežemo trdo sredico. Steblo nato narežemo na zmerno tanke trakce.
- Na pečici SteamBoost izberemo program peke z žarom (Turbo Grill) in ga nastavimo na 230 °C. Trakce začinimo z nekaj olja, morsko soljo in dimljeno mleto papriko.
- Pečemo približno 10–15 minut, odvisno od debeline trakcev.
Cvetačna solata
(Za 2 osebi)
Sestavine
Glava cvetače
Preliv
2 žlici jabolčnega kisa
1 žlica tahinija
1 žlica fino naribanega česna
½ čajne žličke soli
50 ml repičnega olja
1 žlica vode
Za dekoracijo
Pest mletih metinih listov
1 žlica semen granatnega jabolka
Navodila
- Na pečici SteamBoost izberemo program ventilacijske peke (True Fan Cooking) in ga nastavimo na 175 °C.
- Liste na drobno sesekljamo. Položimo jih na pekač, ki smo ga pokrili s papirjem za peko.
- Cvetačo premažemo in jo posipamo s soljo.
- Pekač položimo v pečico za 10 minut.
- Na koncu posujemo s prelivom in okrasimo s semeni granatnega jabolka ter meto.