Recepti TotalFlex – 1. Piščančji kari

Zadnjič posodobljeno 14. 04. 2022 12:39


Sestavine: za 4 osebe

PIŠČANEC

- 8 piščančjih prsi

- 2 limoni

- 4 šopki češnjevih paradižnikov

- 50 g mandljev

- 50 g indijskih oreščkov

- 50 g kari paste

- 50 g masla

RIŽ

- 300 g riža

- 1 steblo limonske trave

- 1 čili

- 1 list tajske limete

- 5 vejic koriandra

KARI

- 4 dl kokosove smetane

- 50 g kari paste

- 2 stebli limonske trave

- 3 listi tajske limete

- 1 rdeča čebula

- 3 stroki česna

- 4 paradižniki

- 1 dl piščančje jušne osnove

- 1 čajna žlička dimljene zdrobljene paprike

KORENJE

- 8 korenčkov z listi

- 100 g svežega ingverja

-1 čajna žlička mešanice 5 začimb

- 3 žlice sezamovega olja

- 1 žlica belega sezama

- 2 dl zelenjavne jušne osnove



Priprava

PIŠČANEC

- Fileje piščančjih prsi mariniramo z mešanico začimb kari madras in grobo soljo.

- Pustimo, da se marinira 30 minut.

- Maslo stopimo v ponvi na srednjem ognju.

- Fileje piščančjih prsi postavimo v ponev in jih kuhamo s pokrovko (približno 15 do 20 minut).

- Limoni prerežemo na pol in polovičke z odrezano stranjo postavimo v ponev.

- Nato za 5 minut dodamo češnjeve paradižnike.

RIŽ

- Zavremo 600 ml vode skupaj z opranim rižem, limonsko travo, listom tajske limone in čilijem.

- Čas kuhanja je odvisen od vrste riže, za divji riž (glej sliko) je čas kuhanja 18 minut.

KARI

- Dušimo drobno sesekljano čebulo in česen ter dodamo kari pasto, list tajske limete, limonsko travo

in paradižnike.

- Dobro podušimo.

- Deglaziramo s piščančjo jušno osnovo in dodamo kokosovo kremo.

- Pustimo, da nežno vre na nizki temperaturi 20 minut.


KORENJE

- Segrejemo ponev s sezamovim oljem.

- Dodamo sesekljan ingver, mešanico 5 začimb in beli sezam.

- Pečemo 2 minuti in nato dodamo celo očiščeno korenje.

- Ko dobi lepo barvo, dodamo jušno osnovo in pustimo, da se reducira, dokler se korenje ne zmehča.



Za dekoracijo

PIŠČANEC

- Na grobo sesekljamo oreščke in jih potresemo po piščancu.

- Ponev lahko postavimo kar na mizo.

RIŽ

- Na koncu potresemo drobno sesekljani koriander.

KARI

- Na koncu potresemo dimljeno zdrobljeno papriko.

KORENJE

- Na koncu prelijemo s preostalim oljem iz ponve.