TOTALFLEX recepti - 5. Obara iz morskih sadežev

Zadnjič posodobljeno 14. 04. 2022 12:53




Sestavine: za 4 osebe

KOZICE

- 4 kozice

- 1 limona

- 100 ml olivnega olja

- 3 stroki česna

- 1 pest peteršilja


LOSOS

- 4 kosi lososa (vsak 100 g)

- 8 krompirjev z malo škroba

- 3 žlice olivnega olja

- 500 ml mleka

- 500 ml smetane

- 500 ml ribje jušne osnove

- 1 strok česna (drobno sesekljan)

- 1 limona

- 1 pest kopra

- Zdrobljena paprika



DAGNJE

- 0,5 kg dagenj

- 0,5 kg vongol

- 1 zelena

- 1 čebula

- 1 por

- 50 g klobase chorizo

- 1 mlada čebula

- 100 ml belega vina



PRIPRAVA

KOZICE

- Zmešamo česen, peteršilj in olivno olje ter solimo po okusu.

- Kozice temeljito očistimo.

- V ponvi (za žar) segrejemo malce olja pri visoki temperaturi.

- Kozice pražimo, dokler niso skuhane.

- Limono narežemo na 4 kose in počakamo, da se v ponvi malce popečejo.

- Ko so kozice pripravljene, čez njih polijemo mešanico s česnom (v ponvi).

LOSOS

- Kose lososa popečemo na obeh straneh (še surove) in jih postavimo na stran.

- V isti ponvi popražimo drobno sesekljan česen.

- Deglaziramo z ribjo jušno osnovo, mlekom in smetano ter začinimo s soljo in poprom.

- Krompir olupimo, narežemo na večje kose in postavimo v omako, ki vre.

- Grobo sesekljamo koper, shranimo nekaj vejic za dekoracijo in ga dodamo omaki.

- Lososa postavimo v omako in kuhamo 5 minut.

- Na koncu začinimo s poprom in koprom.

DAGNJE

- Podušimo zeleno, čebulo in por v velikem loncu in dodamo salamo chorizo.

- Dagnje in vongole položimo na vrh zelenjave in prelijemo z vinom.

- Lonec čim prej pokrijemo s pokrovko.

- Pustimo kuhati 5 minut, da se dagnje in vongole odprejo.

- Umaknemo z ognja in pustimo počivati 2 minuti (s pokrovko).

ZA DEKORACIJO

KOZICE

- Na koncu dodamo grobo sol in malo limoninega soka.

LOSOS

- Na koncu dodamo nekaj vejic kopra in zmleto papriko.

- Po želji na vrh položimo rezino limone.

DAGNJE

- Na koncu dodamo mlado čebulo in zmlet poper.