Sestavine: za 4 osebe
KOZICE
- 4 kozice
- 1 limona
- 100 ml olivnega olja
- 3 stroki česna
- 1 pest peteršilja
LOSOS
- 4 kosi lososa (vsak 100 g)
- 8 krompirjev z malo škroba
- 3 žlice olivnega olja
- 500 ml mleka
- 500 ml smetane
- 500 ml ribje jušne osnove
- 1 strok česna (drobno sesekljan)
- 1 limona
- 1 pest kopra
- Zdrobljena paprika
DAGNJE
- 0,5 kg dagenj
- 0,5 kg vongol
- 1 zelena
- 1 čebula
- 1 por
- 50 g klobase chorizo
- 1 mlada čebula
- 100 ml belega vina
PRIPRAVA
KOZICE
- Zmešamo česen, peteršilj in olivno olje ter solimo po okusu.
- Kozice temeljito očistimo.
- V ponvi (za žar) segrejemo malce olja pri visoki temperaturi.
- Kozice pražimo, dokler niso skuhane.
- Limono narežemo na 4 kose in počakamo, da se v ponvi malce popečejo.
- Ko so kozice pripravljene, čez njih polijemo mešanico s česnom (v ponvi).
LOSOS
- Kose lososa popečemo na obeh straneh (še surove) in jih postavimo na stran.
- V isti ponvi popražimo drobno sesekljan česen.
- Deglaziramo z ribjo jušno osnovo, mlekom in smetano ter začinimo s soljo in poprom.
- Krompir olupimo, narežemo na večje kose in postavimo v omako, ki vre.
- Grobo sesekljamo koper, shranimo nekaj vejic za dekoracijo in ga dodamo omaki.
- Lososa postavimo v omako in kuhamo 5 minut.
- Na koncu začinimo s poprom in koprom.
DAGNJE
- Podušimo zeleno, čebulo in por v velikem loncu in dodamo salamo chorizo.
- Dagnje in vongole položimo na vrh zelenjave in prelijemo z vinom.
- Lonec čim prej pokrijemo s pokrovko.
- Pustimo kuhati 5 minut, da se dagnje in vongole odprejo.
- Umaknemo z ognja in pustimo počivati 2 minuti (s pokrovko).
ZA DEKORACIJO
KOZICE
- Na koncu dodamo grobo sol in malo limoninega soka.
LOSOS
- Na koncu dodamo nekaj vejic kopra in zmleto papriko.
- Po želji na vrh položimo rezino limone.
DAGNJE
- Na koncu dodamo mlado čebulo in zmlet poper.