Sestavine: za 4 osebe
JAJCA BENEDIKT
- 8 jajc
- kis
- bazilika
- holandska omaka
250 g dobrega masla (v tankih kockah)
2 rumenjaka
2 žlici vode
2 žlici belega vinskega kisa
- Gobe
400 g mešanih gob
4 žlice sojine omake
3 vejice žajblja
2 žlici arašidovega olja
1 šalotka
1 paprika
PALAČINKE
- 3 jajca
- 350 ml polnomastnega mleka
- 100 ml smetane
- 300 g moke za peko
- 2 žlici sladkorja
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 0,5 čajne žličke sode bikarbone
- 1 čajna žlička soli
- 75 g masla
ZA DEKORACIJO
- mešano jagodičevje
- sladkor v prahu
- javorjev sirup
PRIPRAVA
JAJCA BENEDIKT
Gobe:
- Drobno sesekljano šalotko, papriko in žajbelj podušimo v ponvi, in ko dobijo lepo barvo, dodamo gobe.
- Deglaziramo s sojino omako.
Holandska omaka:
- Stepemo rumenjake, vodo in kis v loncu za kuhanje.
- Lonec za kuhanje postavimo na kuhališče z najnižjo stopnjo kuhanja.
Pozor! Ne nehamo stepati.
- Med stepanjem dodamo kose masla.
Stepamo, dokler ne dobimo goste, gladke teksture.
Pozor! Omaka ne sme zavreti.
- Umaknemo z ognja in omako pustimo počivati v s pokrovko zaprti posodi.
Jajca:
- Pripravimo lonec vode za poširanje jajc.
- V vrelo vodo dodamo malce kisa.
- Vodo mešamo v krogih in razbijemo jajce v sredino lonca.
Mešanje nadaljujemo 2 do 3 minute.
- Poširano jajce vzamemo iz vode in ga previdno postavimo na vrh gob.
- Nato postopek ponovimo pri ostalih jajcih.
PALAČINKE
- Jajca stepemo v veliki skledi za mešanje.
- Dodamo smetano in polnomastno mleko.
- Moko presejemo v drugo skledo.
- Dodamo sladkor, pecilni prašek, soda bikarbona in sol.
- Postopoma mešamo testo, dokler ne postane gladko.
Pozor! V mešanici ne sme ostati nobena grudica.
- Maslo stopimo v ponvi in spečemo majhne palačinke, s premerom okoli 10 cm, na srednji temperaturi.
- Palačinko obrnemo, ko testo ni več tekoče.
ZA DEKORACIJO
JAJCA BENEDIKT
- Gobe postavimo na krožnik, nanje poširana jajca, ta pa prelijemo s holandsko omako.
- Na koncu posujemo drobno sesekljano baziliko.
PALAČINKE
- Palačinke postavimo na kup
- Dodamo javorov sirup in sladkor v prahu.
- Na koncu dodamo jagodičevje.