TOTALFLEX recepti - 6. Jajca Benedikt s palačinkami

Zadnjič posodobljeno 14. 04. 2022 12:55


Sestavine: za 4 osebe

JAJCA BENEDIKT

- 8 jajc

- kis

- bazilika

- holandska omaka

   250 g dobrega masla (v tankih kockah)

   2 rumenjaka

   2 žlici vode

   2 žlici belega vinskega kisa


- Gobe

   400 g mešanih gob

   4 žlice sojine omake

   3 vejice žajblja

   2 žlici arašidovega olja

   1 šalotka

   1 paprika

PALAČINKE

- 3 jajca

- 350 ml polnomastnega mleka

- 100 ml smetane

- 300 g moke za peko

- 2 žlici sladkorja

- 1 čajna žlička pecilnega praška

- 0,5 čajne žličke sode bikarbone

- 1 čajna žlička soli

- 75 g masla

ZA DEKORACIJO

- mešano jagodičevje

- sladkor v prahu

- javorjev sirup



PRIPRAVA

JAJCA BENEDIKT

Gobe:

- Drobno sesekljano šalotko, papriko in žajbelj podušimo v ponvi, in ko dobijo lepo barvo, dodamo gobe.

- Deglaziramo s sojino omako.


Holandska omaka:

- Stepemo rumenjake, vodo in kis v loncu za kuhanje.

- Lonec za kuhanje postavimo na kuhališče z najnižjo stopnjo kuhanja.

Pozor! Ne nehamo stepati.

- Med stepanjem dodamo kose masla.

Stepamo, dokler ne dobimo goste, gladke teksture.

Pozor! Omaka ne sme zavreti.

- Umaknemo z ognja in omako pustimo počivati v s pokrovko zaprti posodi.

Jajca:

- Pripravimo lonec vode za poširanje jajc.

- V vrelo vodo dodamo malce kisa.

- Vodo mešamo v krogih in razbijemo jajce v sredino lonca.

Mešanje nadaljujemo 2 do 3 minute.

- Poširano jajce vzamemo iz vode in ga previdno postavimo na vrh gob.

- Nato postopek ponovimo pri ostalih jajcih.

PALAČINKE

- Jajca stepemo v veliki skledi za mešanje.

- Dodamo smetano in polnomastno mleko.

- Moko presejemo v drugo skledo.

- Dodamo sladkor, pecilni prašek, soda bikarbona in sol.

- Postopoma mešamo testo, dokler ne postane gladko.

Pozor! V mešanici ne sme ostati nobena grudica.

- Maslo stopimo v ponvi in spečemo majhne palačinke, s premerom okoli 10 cm, na srednji temperaturi.

- Palačinko obrnemo, ko testo ni več tekoče.

ZA DEKORACIJO

JAJCA BENEDIKT

- Gobe postavimo na krožnik, nanje poširana jajca, ta pa prelijemo s holandsko omako.

- Na koncu posujemo drobno sesekljano baziliko.

PALAČINKE

- Palačinke postavimo na kup

- Dodamo javorov sirup in sladkor v prahu.

- Na koncu dodamo jagodičevje.