Sestavine: za 4 osebe
JAJČEVEC
- 2 jajčevca
- 4 majhne glave zelene solate
- 2 stroka česna (drobno sesekljana)
- 5 kosov mlade čebule
- 5 vejic peteršilja
- 50 g koruznih prigrizkov
RDEČI PESTO
- 250 g na soncu sušenih paradižnikov
- 5 vejic svežega origana
- 100 g feta sira (20 g prihranimo za konec kuhanja)
- 100 g mandljev
- čili (če imamo radi pekočo hrano)
BRSTIČNI OHROVT Z BUČO
- 12 brstičnih ohrovtov
- 1 maslenka
- 3 stroki česna (drobno sesekljani)
- 20 g masla
- 2 žlici kumine
- 2 žlici mešanice začimb zatar
- 300 ml piščančje jušne osnove
- 2 žlici pinjol
- 2 žlici bučnih semen
- 2 žlici sončničnih semen
CVETAČA, BROKOLI IN KORENJE
- ½ cvetače
- ½ brokolija
- 3 korenčki z listi
- 1 žlice arašidovega olja
- 1 pest koriandra (nekaj vejic pustimo za dekoracijo)
- 1 žlica črnih sezamovih semen
- 2 žlici hoisinove omake
PRIPRAVA
JAJČEVEC
- Dobro segrejemo žar.
- Jajčevec zarežemo po dolžini (kože ne predremo).
- Jajčevec podrgnemo s stisnjenim česnom in grobo soljo.
- Jajčevec obrnemo na mesnat del in ga na žaru pečemo 6 minut.
- Nato ga obrnemo in pečemo še 15 minut.
- Potem položimo na pol prerezane glave zelene solate na žar in jih začinimo z grobo soljo.
PESTO
- Vse sestavine zmiksamo v gladko rdečo pasto.
BRSTIČNI OHROVT Z BUČO
- Maslenko olupimo in jo narežemo na 1,5 cm debele okrogle kose.
- Brstični ohrovt operemo (ga ne narežemo).
- Dodamo drobno sesekljane stroke česna, kumino in zatar ter začinimo s soljo in poprom.
- Vse zmešamo v posodi.
- Maslo stopimo v ponvi in popečemo začinjeno maslenko in brstične ohrovte, dokler niso lepo popečeni. - Prelijemo z jušno osnovo in pustimo, da zavre (nehamo mešati).
- Nasvet: Za to uporabite ponev s premazom proti prijemanju.
- Semena popečemo brez masti, da dobijo barvo.
CVETAČA, BROKOLI IN KORENJE
- Operemo cvetačo in brokoli ter ju narežemo na cvetke.
- Korenje olupimo, pri čemer pustimo liste na njih, in jih razrežemo na 4 kose.
- Cvetačo, brokoli in korenje kuhamo 5 minut, nato pa jih odcedimo.
- Ponev z arašidovim maslom segrejemo in popečemo zelenjavo, da dobi barvo.
- Vmešamo hoisinovo omako, koriander in sezamova semena ter začinimo s soljo in poprom.
ZA DEKORACIJO
JAJČEVEC
- Na koncu dodamo drobno narezan peteršilj, mlado čebulo in koruzne prigrizke.
PESTO
- Po pestu na koncu nadrobimo feta sir.
BRSTIČNI OHROVT Z BUČO
- Na koncu dodamo popečena semena.
CVETAČA, BROKOLI IN KORENJE
- Na koncu dodamo nekaj listov koriandra.